Tässä mausteinen ihana joululeipä joka säilyy hyvin joulupyhät. Ohjeesta tulee 3 kappaletta leipiä.

9dl vettä

2dl omenasosetta

3pss kuivahiivaa

1dl siirappia

2,5tl suolaa

1rkl fenkolia

0,5rkl kuminoita

1dl öljyä

3dl auringonkukansiemeniä

noin 2,8l hiivaleipävehnäjauhoja

Kuumenna vesi-omenasose seos kädenlämpöä kuumemmaksi noin 42 astetta.

Lisää siirappi, suola ja hienonnetut fenkolit ja kuminat. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja sekoita jauhoseos nesteeseen vellimäiseksi seokseksi. Lisää taikinaan öljy ja auringonkukansiemenet. Alusta loput jauhot taikinaan. Kohota taikina lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa isot ilmakuplat pois ja jaa 3 osaan.

Pyörittele leivät limpuiksi ja pistele pinnalta. Kohota pellillä peitettynä (yksi leipä peltiä kohden). Huomaa, että viimeinen leipä kannattaa kohottaa viileämmässä ettei nouse liikaa. (Jos on uuni johon mahtuu 3 peltiä samaan aikaan silloin ei tarvitse.) Voitele leivät vedellä ja ripota pinnalle auringonkukansiemeniä.Paista leivät 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.  Hyvä neuvo on kopauttaa pohjaa ja jos kumisee, leipä on kypsä.